top of page
  • פייסבוק ופרויקט העולמות

העולם של יהודה

חלק א'

9.4.2018

להמשך הקריאה

ילדות והשפעת אווירת השכונה בה גדל על חייו של יהודה

 

יהודה דובדבני, בנם של משה וחיה ואחיה של ניצה, נולד ב-15 ביולי, בשנת 1944 (בתקופת מלחמת העולם השנייה), בשכונה קטנה ופשוטה, שאינה דומה לשום שכונה שקיימת כיום - שכונת גאולה שבפתח תקווה, שנקראת כיום רחוב דובדבני על שם אביו של יהודה.

אז, פ״ת הייתה אם המושבות, כאשר שכונת גאולה הייתה שכונה קיצונית של המושבה, במרחק של כ-4 קילומטרים מיהוד, ומוקפת בכפרים ערבים. המושבה הייתה מוקפת פרדסים, ודרכי עפר ששימשו ככבישים. הם מנו 30 משפחות בשכונה, שנקראה  "הפרוור הלבן", וששכנה בין שעריה ומחנה יהודה - שהיו שתי שכונות גדולות של עולים מתימן. בשכונת גאולה היו שתי משפחות של תמנים. הראשונה משפחת הילל, והשנייה, משפחת צעירי, הלא היא משפחתה של סבתי "נושאת הדגל", כפי שיהודה כינה אותה. יהודה היה שכן של סבתי, צופיה הירשפלד - צעירי. יהודה וסבתי סיפרו שהוא היה ה"שומר" שלה, ואמה נהגה לאמר לו: "אתה תשמור על צופי, היא מיועדת לך".

 

"הייתה אווירה מאוד מיוחדת," יהודה סיפר עם חיוך. ראשית, כל הילדים בשכונה היו ילדי עובדים, כמעט ולא היה להם רכוש. גודלה של כל חצר בשכונה היה כ- 800 מטר מרובע, לכל משפחה היה משק עזר, שבו היו תרנגולות ועזים. הם בנו ערוגות, גידלו ירקות, וכך היו חיים. ילדי השכונה, שכללו את יהודה וצופיה, העבירו את זמנם בחוץ - שחקו משחקי כדורגל, ישבו ודברו... הכל תחת הפנס היחיד שהיה במרכז השכונה. החיים החברתיים של הילדים היו בחוץ - אחד עם השני. הם היו מדלגים ומקפצים בין חצר לחצר, מבית לבית. בית הספר שהיו הולכים אליו היה בית ספר של ילדי העובדים. מלבד בית ספר זה, היה בפתח תקווה אחד נוסף: בית ספר של "עשירים", לילדים בעלי הממון.

יהודה סיפר שהייתה אז צניעות שהכילה כבוד רב, בין אם לעבודה, ובין אם להורים. חינכו את ילדי השכונה חינוך סוציאליסטי, ומשפט מנחה היה "כבד את אביך ואת אמך", למרות שכלל לא היו דתיים, אלא מסורתיים. יהודה סיפר שמדי פעם היו הולכים לבתי כנסת בשבתות. האשכנזים - לבית הכנסת האשכנזי, ואילו התימנים - לבית הכנסת התימני. התפילה הייתה נגמרת מהר יותר בבית הכנסת האשכנזי משום שלא כלל סלסולים כמו בבית הכנסת התימני, ולכן יהודה היה ממהר לצאת מבית הכנסת כדי לשמוע את השירה הקסומה בדרכו למפגש של הילדים בשכונה.

 

"זוהי האווירה בה גדלנו. יותר באושר ולא בעושר, הייתה אהבה אמתית למולדת ולמדינה בהמשך, הייתה ציונות אמתית, וכך הילדים גדלו". יהודה תיאר שהילדים בשכונה לא היו כמו הילדים כיום, אלא יותר תמימים ואמתיים "עם הרצון ועם כל הנשמה והלב למדינה". הייתה נתינה, שהיוותה ערך מאוד גדול עבורם.

 

"המשפחה שלך, משפחת צעירי, הייתה משהו מיוחד". אביו, משה דובדבני ז"ל, נהרג במלחמת השחרור בשנת 1948, ומאז, כפי שיהודה מספר, משפחת צעירי, ובייחוד האמא רחל, קיבלו אותו ונתנו לו תמיכה נפשית וחום, והוא תמיד הרגיש שהוא חלק מהמשפחה. הוא תיאר את בית משפחת צעירי כבית פתוח לרווחה, אליו כל הילדים תמיד נכנסים ואוכלים… הוא מאוד אהב את המשפחה הזו. יהודה היה בן גילו של האח יגאל, ואילו צופיה הייתה הצעירה ביותר, אבל הייתה "הכי יפה", "מג'נונה", "חייה", "אש וגופרית", "שדה" ו"אי אפשר היה להשתלט עליה". "אם היא הייתה רוצה משהו זה היה אבוד", כך יהודה קבע. "וככה גדלנו, בית משפחת צעירי היה בית שני שלי."

 

יהודה שיתף שמאוחר יותר, כשהיה בקורס קצינים, הוא חלה בדלקת ריאות עם עוד עשרה חיילים, ולקחו אותם לתל השומר, כאשר כוונת הרופאים הייתה לאשפז אותם כעשרה ימים. מפקד הקורס הגיע ואמר להם שאם הם לא חוזרים תוך יומיים - שלושה, הם מודחים מהקורס. יהודה סיפר שבא לרופא וביקש ללכת הביתה, בטענה שאמה של סבתי, רחל, תרפא אותו. התוכנית הייתה שלאחר היומיים - שלושה בבית, עם הטיפול של רחל, יחזור לבית חולים, יראה לרופא שהוא בריא, והרופא יתן לו לחזור לפלוגה. לאחר שצוות הרופאים "צחק לו בפנים", הרופא הסכים ושחרר אותו לביתו. עם הגעתו של יהודה לבית משפחת צעירי, רחל הכינה לו מרק עם חלבה, שהכיל את כל התרופות מתימן. היא מרחה בשמן את גבו וטפלה בו עם כוסות רוח. לאחר שלושה ימים הוא חזר לתל השומר כדי להשיג אישור שהוא בריא וכשיר לחזור לפלוגה. אותו רופא בדק אותו, ומצא שהריאות נקיות. הרופא חתם על אישור ושחרר אותו לדרכו, כאשר שאר החיילים שהגיעו עמו נשארו בבית החולים, והרופאים היו המומים.

 

סיפור נוסף שהתקשר לסבתי הוא שבתקופה בה יהודה שירת כמפקד צוות בסיירת, היה עליו לבצע משימה מיוחדת, ולכן לא נכח במדינה כשלושה חודשים. בינתיים, צופיה טסה לתקופה ללונדון ומצאה את "האביר שלה", מרטין הירשפלד, אליו נישאה. יהודה חזר לארץ מהמשימה, וכתוצאה מכך גם לא מטופח: זקן ארוך, שיער לא מסופר, עם נשק. "נראיתי כחיית בר", יהודה תיאר. הוא יצא מהמכונית לכיוון החתונה, בציפייה לראות למי ה"חייה שלו" נישאת, ולאחר מכן הבחין בה עומדת על המדרגות. צופיה קראה למרטין לראות את השומר שלה, עליו ספרה. יהודה תיאר את הרגע הזה בו הביט ביופיה של צופיה, וצחק על כך שמרטין פחד ממראהו. יהודה לקח את מרטין לשיחה, ואיים עליו, למקרה שלא יתנהג אליה יפה.

 

יהודה סיכם את נושא הילדות באמרו: "האווירה של השכונה השפיעה על כל החיים שלי."

החיפושים אחר האב, משה דובדבני ז"ל

"אבא שלי נהרג בקרב בלטרון, הקרב הקשה ביותר שהיה לנו."

 

מבחינה גאוגרפית, עמק לטרון נמצא באזור עמק אילון, ועמק זה הינו בעל ערך היסטורי לעם היהודי. זה היה העמק בו לראשונה לחם יהושע בן נון, ואחריו יהודה המכבי בקרב שמוזכר בחנוכה, קרב אמאוס. לטרון הינו מקום אסטרטגי שחובה היה על כל מי שחפץ לכבוש את ירושלים לעבור דרכו.

 

בתקופת הקרב בלטרון שבו לחם אביו: הבריטים עזבו את הארץ וניתנה ליהודים מדינה, כאשר מספר התושבים עמד על כ- 600,000 איש בלבד, משום שקודם לכן הבריטים לא נתנו לעולים להיכנס לארץ (החזירו את אניותיהם לים, ושלחו את המעפילים למחנות בקפריסין, לדוגמה). דוד בן גוריון החליט להלחם על ירושלים בכל מחיר, משום שירושלים היא סמל העם היהודי, והתנהלו ויכוחים רבים עם המטה הכללי, בטענה שאין מספיק כוחות כדי להשיג את היעד. לבסוף הוחלט להקים את חטיבה שבע, שבהמשך הפכה לחטיבת השיריון, שלימים החטיבה הזו עצרה את הסורים ברמת הגולן. את החטיבה הזו הקימו כחטיבת עתודה מטכ"לית, והיא כללה עולים חדשים שהגיעו כשפתחו את שערי המדינה. הפיקוד היה של מפקדים מההגנה ויוצאי הצבא הבריטי.

 

אביו של יהודה, משה דובדבני ז"ל, היה אחד המדריכים בקורס קצינים בבסיס ג׳וארה. לאחר שפורק מערך ההדרכה, הוא נשלח לפקד על פלוגת העולים החדשים בחטיבה שבע. במסגרת התפקיד, הוא קיבל את פניהם של העולים שהגיעו מהאנייה, הביא אותם לתל השומר, חייל אותם, אימן אותם, ולאחר חמישה ימים יצא איתם לקרב הגורלי בלטרון.

 

אריק שרון ז"ל, שלימים הקים את הצנחנים, כיהן כשר הביטחון וכראש הממשלה, היה אז מפקד מחלקה בפלוגה מחטיבת אלכסנדרוני באותה העת. תכנון המבצע היה לקוי. לא ידעו מבחינה מודיעינית את המתרחש. נוצר מצב שהירדנים תגברו בשני גדודים ומרגמות את מתחם לטרון, עובדה שלא היתה ידועה לכוחות התוקפים. היה זה הקרב החטיבתי הראשון של צה"ל והוא לא נוהל נכון. במקום בלילה, הם נכנסו לאזור בבוקר, היה יום שרבי , הם היו ללא ציוד וללא תחמושת. אריק שרון סיפר ליהודה שליד מנזר השתקנים בלטרון פתחו עליהם באש צולבת, היו הרבה נפגעים והוא נתן את הפקודה, שבדיעבד הייתה הפקודה הקשה בחייו: "איש איש לנפשו". אריק נפצע בבטנו, והוא זחל חזרה עד שפגש חבר שעזר לו, ומאוחר יותר הם חולצו. "אריק שרון אמר לי ששמע את המקלע שירה חברו, יריות שיצרו מנגינה שהייתה לו מוכרת, כי היורה היה שכנו, ושלפתע המקלע נדם. כשזה התרחש - נאלץ לתת את הפקודה הנוראית הזו."

 

באותה העת, משה לחם עם פלוגת המעפילים, שכאמור רק חמישה ימים קודם לכן התגייסו, ולאחר כל הזוועות שעברו באירופה וכל הבדידות שחשו כי כל משפחותיהם נספו, נאמר להם שעליהם להילחם בלטרון. המעפילים לא ידעו היכן הם נמצאים, לא דברו את שפת הארץ, ועל משה היה לארגן אותם לכדי צוות לחימה. עולים אלו תרגלו רק מטווח אחד, וכבר נאלצו לצאת לקרב.

"מי זה בכלל משה דובדבני ובן גוריון? שאומרים לי עכשיו תלכו להילחם על ירושלים?" יהודה שיער מה עלה בראשם של העולים החדשים הללו. ואלו היו החיילים שעל כתפיהם ניצב גורל הדרך לירושלים.

 

אביו של יהודה ופלוגת העולים החדשים שהייתה תחת פיקודו עברו את המתחם שבו נמצא כיום הישוב היהודי-ערבי "נווה שלום", הם התחילו לספוג אש שליוותה אותם עד אזור מעיין "עין חילו". יהודה ציין .שבהיסטוריה היהודית, 2000 שנה קודם, התרחש קרב "מופת" במעיין "עין חילו", בין יהודה המכבי לבין אמאוס (היוונים).

 

הקרב הוביל להמון נפגעים, אותם אביו ניסה לחלץ עד שנפצע בשתי רגליו. הפלוגה קבלה פקודת נסיגה, האזור היה מצוי בכאוס, אנשים ברחו, צעקו ביידיש, התחננו למים. לא נותרה תחמושת, האש הארטילרית הייתה כבדה… התנאים היו קשים. מונדק, אחד מחיילי הפלוגה, סחב את משה הפצוע, אולם כשהירדנים סגרו עליהם הורה לו משה שיאסוף את הפצועים סביבו ויציל את עצמו. לאחר שנים סיפר מונדק כי סרב להשאיר את משה, אולם משה איים עליו באקדחו ומונדק עזב אותו עם הפצועים והבטיח לו לחזור כדי לחלצו.  .

 

כדי לתאר את האנשים איתם משה לחם בלטרון, סיפר יהודה את סיפורו של מ"מ מפתח תקווה שלחם בפלוגה מקבילה. הוא סיפר ליהודה כשנפגש עמו כי ראה ציוד זרוק ולידו דמות ששכבה על הרצפה. הוא אמר: "קום הירדנים מגיעים", נתן לו מכה, וראה שלא זז. לאחר מכן אמר לו זאת ביידיש. החייל פתח את עיניו ואמר: "אוי, חשבתי שאני באושוויץ".


"אבא השאיר צוואה לא כתובה שאומרת: מפקדים הולכים קדימה, ולא משאירים פצועים בשטח."

תמונה ראשית בדף זה: רונית בר-אשר

תוכן "פרויקט העולמות" נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועד לנשים ולגברים כאחד.

זכויות יוצרים © פרויקט העולמות 2018
העורכת: יובל שפר

  • פייסבוק ופרויקט העולמות
הירשם והישאר מעודכן!
bottom of page